Учитавање

Велики кашаљ у Старој Пазови

Велики кашаљ у Старој Пазови

Јавност је узнемирила вест да су четири бебе умрле у Београду од последица великог кашља. Министарство здравља прецизирало је да се ти смртни случајеви међу децом односе на период од јесени 2023. године, када су почеле респираторне инфекције и да ниједно дете није било вакцинисано. Болест која је искорењена пре много година, опет је међу људима, најчешће децом.

Начелница педијатрије у старопазовачком Дому здравља др Аленка Бојић каже да у почетку симптоми, који трају 1-2 недеље, указују на било какву прехладу те се не може тврдити да је велики кашаљ: "Након тог периода креће кашаљ који је све учесталији и учесталији поготово ноћу а кашаљ се јавља у нападима. То су озбиљни напади који могу довести и до зацењивања а код мање деце и до губотка свести", упозорила је докторка.

У општини Стара Пазова је до сада регистровано 6 случајева, један у Старој, један у Новој Пазови и четири у Подунављу. У питању су три невакцинисане бебе а остатак су школска деца.

У највећој опасности су мале бебе до 2 месеца или деца која нису уредно вакцинисана. Зато сви доктори упућују апел родитељима да доводе децу на редовне вакцинације јер се ради о потпуно безбедној петовалентној вакцини. Она почиње да се даје од другог месеца живота, затим се примарна серија даје у три дозе а ревакцинација је у другој години.

 

ВРХ