Учитавање

Светски дан деце оболеле од рака - 15. фебруар

Светски дан деце оболеле од рака - 15. фебруар

На годишњем нивоу у Србији се код око 300 деце дијагностикује рак а нажалост једно дете недељно изгуби битку.  

Гостујући у емисији Календар здравља др Марија Рујановски, специјалиста педијатрије из старопазовачког Дома здравља, рекла је се малигно обољење данас брзо дијаностикује.Kод деце узраста од друге до пете године најчешће се јавља леукемија, која се релативно успешно лечи а у општини Стара Пазова тренутно  има 12 деце која су боловала, или се тренутно лече од неке врсте малигнитета.
Захваљујући брзој дијаностици и најсавременијим методама лечења, проценти излечење малигних обољења код деце крећу се чак до 80 одсто.  

Подизање свести о малигним болестима у дечјем узрасту, важан је задатак који се обавља здружено са циљем пружања подршке напорима за обезбеђивање адекватне дијагностике, лечења и неопходне помоћи родитељима и породицама. С тим циљем 2002. године је 15.фебруар  установљен Међународни дан деце оболеле од рака.

Утемељивач обележавања овог датума била је Међународна кофедерација Удружења родитеља деце оболеле од рака, док је део Календара јавног здравља у Републици Србији постао 2013. године.

ВРХ