Учитавање

Обележен светски дан борбе против дијабетеса у Дому здравља

Обележен светски дан борбе против дијабетеса у Дому здравља

Превенција је најбитнија и она је кључ, могло се чути на данашњој акцији коју је Дом здравља Др Ј. Ј. Змај организовао поводом Светског дана борбе против дијабетеса.

У просторијама Месне заједнице у Војки лекарски тим старопазовачког Дома здравља мерио је свим заинтересованим грађанима притисак и шећер у крви, али и пружао стручне савете и корисне информације, као и смернице о исхрани и физичкој активности које могу помоћи у регулацији шећера у крви.

Организација оваквих и сличних акција је важна јер омогућава грађанима да на једноставан начин провере своје здравствено стање и благовремено реагују уколико примете било какве неправилности. Рано откривање болести и правилан третман су кључни фактори у одржавању здравља.

Иначе, светски дан борбе против дијабетеса обележава се сваке године 14. новембра. Дијабетес лекари дефинишу као масовну незаразну болест од које болује сваки десети становник у свету. У Србији око 800.000 особа живи са дијабетесом од чега 30.000 људи има тип А, показују процене Инситута за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут.

ВРХ