Срећна Нова 2017. година
30.12.2016 -

У име колегијума Дома здравља "Др Јован Јовановић - Змај" и своје лично име, свим запосленим радницима наше установе, пословним сарадницима и корисницима наших услуга желим срећну и успешну Нову 2017. годину.

Директор,

Др Александар Омеровић, спец. интерне медицине

Расте број оболелих од грипа
26.12.2016 -

Према ономе што бележе епидемиолози у градским заводима и у Институту за јавно здравље "Батут" број оболелих од грипа и обољења слична грипу расте, и у односу на прошлу недељу већи је за неколико хиљада у свим крајевима Србије.

Број оболелих од грипа све је већи. Расте и број оболелих од респираторних инфекција. Само у Београду забележено је више од 20 хиљада оболелих, вртиће и школе испразнио је стомачни вирус. Епидемиолози упозоравају да би ускоро могла да буде проглашена епидемија. У неким болницама већ су забрањене посете, да се не би ширио вирус.

Слична ситуација је и у старопазовачкој општини. Велики број деце и одраслих јавља се у амбуланте са симптомима повишене телесне температуре, боловима у мишићима и зглобовима као и језом и дрхтавицом.

Практичне савете и препоруке даје Др Сања Грновић у прилогу који можете погледати ovde.

ИН МЕМОРИАМ - Др Живојин (Жикица) Сурдучки, специјалиста педијатрије (1929-2016)
15.12.2016 -

Дана 15.12.2016. године преминуо је др Живојин (Жикица) Сурдучки, специјалиста педијатрије, дугогодишњи начелник свих диспанзерских служби Дома здравља у Старој Пазови, оснивач службе за здравствену заштиту деце и један од најистакнутијих лекара који је радио у Дому здравља "Др Јован Јовановић Змај" Стара Пазова.

Са функције начелника је и отишао у пензију 1997. године.

Био је изузетно посвећен у свом раду, уводио је бројне новине.

Његов рад није био узалудан,самањена је стопа смртности код новорођенчади на територији општине Стара Пазова.

Др Сурдучки ће бити сахрањен на старопазовачком гробљу 16.12.2016. године у 14,00 часова.

Сека Алексић помогла петоро новорођенчади са територије старопазовачке општине
30.11.2016 -

Мајкама новорођенчади из породица слабијег материјалог стања са територије старопазовачке општине данас је у свечаној сали Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови уручена беби опрема у оквиру акције чији су иницијатори директор ове установе др Александар Омеровић и естрадна уметница Сека Алексић.

За петоро новорођенчади са територије општине Стара Пазова обезбеђена је комплетна беби опрема у виду колица, пелена, дечје гардеробе, постељину, играчке и беби козметике која ће овим породицама значити у првим данима живота њихове деце. Сека Алексић је једна од јавних личности која се већ дужи низ година бави хуманитарним радом и како каже радо се одазива хумантираним акцијиама које имају за циљ да помогну деци. Како су најавили иницијатори ове акције и у наредном периоду могу се очекивати сличне акције које ће омогућити квалитетније одрастање најмлађих.

TV prilog.

Дан Дома здравља
28.11.2016 -

Здравствени радници пазовачког дома здравља, који од 76.године носи назив "Др Јован Јовановић Змај", традиционално су у петак обележили Дан установе, који се сваке године организује око дана Змајевог рођења. Дом здравља у Старој Пазови формиран је 1958.године, иако су прве амбуланте биле основане још крајем 18.века. Готово након шест деценија постојања старопазовачки дом здравља се сврства у уређеније домове здравља у Војоводини и Србији, без гужви на ходницима и дужих чекања. У склопу дома здравља раде амбуланте у свим насељима општине, а пацијентима су поред примарне здравствене заштите, доступни и неки специјалистички прегледи. Сви запослени се труде да одрже реноме, који ова установа има, чему свакако доприносе и сарадници, пре свега Општина Стара Пазова, која има слух за здравство и која у значајној мери финанскијски помаже рад дома здравља, рекао је на прослави директор Др Александар Омеровић и истакао да је старопазовачки дом здравља један од малобројних у Србији, који послује позитивно, што су препознале и фармацеутске куће са којима сарађује.

Прилог можете погледати ovde.

Дом здравља обележио славу Свети Козма и Дамјан
15.11.2016 -

У свечарској атмосфери у Дому здравља у Старој Пазови традиционално је обележна слава лекара, Свети Козма и Дамјан. Обред сечења славског колача служио је јереј Зоран Ерић, парох старопазовачки, а присутнима се обратио директор Дома здравља "др Ј.Ј. Змај", др Александар Омеровић, нагласивши да празник Светих Врача, Козме и Дамјана, лекари и здравствене установе славе као заштитнике своје професије, а лекарска професија подразумева да се лекари воде начелима која су од давнина постављена пред њих, што значи да за своје услуге не траже надокнаду осим оне коју им је држава дала. Родоначелоници лекарске професије Свети Козма и Дамјан, управо су били лекари који су несебично помагали људима, а своје услуге нису наплаћивали.

Прилог можете погледати ovde.

14.Новембар - Светски дан дијабетеса
14.11.2016 -

Светски дан дијабетеса 2016. године обележава се под слоганом "ПОГЛЕД НА ДИЈАБЕТЕС". Ове године кампања је усмерена на промоцију значаја скрининга дијабетеса и његових компликација.

Кључне поруке кампање су:

1.Скрининг типа 2 дијабетеса може значајно променити ток болести и смањити ризик за настанак компликација дијабетеса.

2. Скрининг компликација дијабетеса је есенцијална компонента контроле свих типова дијабетеса.

Детаљније

Дечја недеља у Дому здравља
12.10.2016 -

У периоду од 03.10. до 09.10.2016., у Дому здравља "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова , обележена је Дечја недеља.

Мото Дечје недеље био је:"Нећу да бригам, хоћу да се играм".

План обележавања Дечје недеље у установи је реализовао Тим на челу са Начелницом службе за заштиту деце - педијатром Пејић др Лјиљаном и представницима служби у установи : специјалиста дерматовенерологије Матијевић - Дељанин др Милка, главна сестра Грујић Слађана, медицинске сестре ППС Николин Снежана и Вршка Катарина, здравствена медијаторка Јовановић Оливера и социјална радница Поповић Верица.

Полазећи од општих циљева Дечје недеље: скретање пажње најшире јавности на права и потребе детета, покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце и остваривању њихових права као и подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој сваког детета, Тим је :

- реализовао промоцију Дечје недеље у установи,

- обавио теренске посете вишечланим породицама са децом у приградским и насељима локалне заједнице,

- имао Отворена врата и примао породице у току недеље,

- примио у посету представнике образовних институција из локалне заједнице

- подржао социјално партнерство Дома здравља и ПУ " Полетарац" Стара Пазова у пројекту " Отворени вртић" за децу из осетљивих друштвених група која не похађају вртић,

- подржао активност "мостова међу генерацијама" Центра за социјални рад у Старој Пазови, на октобарским данима солидарности са старијим људима и присуствовао на радионицама за унапређење комуникације / саветовању на тему породичних односа Удружења " ФИЛИА ПЕТ" из Старе Пазове.

План обележавања Дечије недеље можете да прочитате ovde.